Amelia Earhart

Amelia Earhart föddes 1897 och tillbringade en stor del av sin uppväxt hos sina morföräldrar. Vid tio års ålder såg hon sitt första flygplan som hon tyckte var "En sak av trä och rostiga stag, totalt ointressant". Hon gick i privatskola och utbildade sig till sjukvårdare. Hon jobbade frivilligt ipå ett militärsjukhus, där hon såg de hemska följderna av första världskriget: skadade och handikappade soldater.

Efter att ha följt med som passagerare på en tiominuters tripp i ett flygplan, fick hon blodad tand för flygning. Hon fick flygutbildning av en kvinnlig pilot, som liksom många senare, ansåg att Amelia var en dålig flygare. Att Amelia råkade ut för många haverier berodde dock delvis på att den tidens flygplan inte var särskilt pålitliga . Trots detta köpte hon en egen flygmaskin.

1928 flög hon som passagerare över Atlanten och blev hyllad för det. Själv avfärdade hon hyllningarna, hon hade ju bara varit passagerare. Men flygningen och det faktum att hon till utseendet liknade tidens store flygarhjälte, Charles Lindbergh, gjorde att hon blev berömd som Lady Lindy. Året därpå ordnade hon en flygtävling för kvinnor, sträckan var tvärs över Usa. I samma veva grundade hon en förening för kvinnliga piloter, "The Ninety-nines", som f ö ännu existerar.

Hon gifte sig med sin mentor, en PR-sinnad journalist vid namn George Putnam som helhjärtat stödde hennes flygäventyr. 1932 gjorde hon den första ensamflygningen över Atlanten sedan Lindberghs fem år tidigare. Hon blev därmed även den första kvinna som korsat Atlanten två gånger och hon fick massor av fina utmärkelser.

Två år senare flög hon från Hawaii till Californien. Detta var en bragd, för tio andra flygare hade dessförinnan dött i försök att flyga den sträckan. 1935 försökte hon tillsammans med Frederick Noonan att flyga runt jorden den längsta vägen, längs ekvatorn. Planet kraschade dock redan vid starten. Samma par försökte 1937 genomföra bravaden. Men de försvann spårlöst över Stilla Havet och flög därmed in i myternas värld.

Ett ögonvittne påstod sig ha sett Earhart och Noonan som japanska krigsfångar i Saipan. En galen kvinna påstod sig vara Amelia Earhart. Andra är övertygade om att de var utsända på ett spionuppdrag. I likhet med mordet på Olof Palme har Earharts förvinnande dragit till sig mängder av galna mänskor som anser sig veta sanningen. Men mytbildningen har gjort att hon blivit en av världens mest berömda kvinnor.

Sanningen om hennes försvinnande är av allt att döma ganska banal. Hennes och Noonans plan drabbades av bränslebrist, de nödlandade på en öde Söderhavsö med ett namn värdigt Pippi Långstrumps pappas ö: Nikumaroro. Där dog de av sjukdom eller törst.

Knappa in "Nikumaroro" på AltaVista eller någon annan bra sökmotor och massor av länkar till organisationen TIGHARs senaste rapporter dyker upp. TIGHAR är en ideell organisation bestående av bl a flygare, historiker och arkeologer som tagit till sin uppgift att söka efter försvunna kända flygplan.Ett litet urval Amelia Earhart-länkar:


Sista flygningen
Länkar
Official site of Amelia Earhart
Tighar
Är detta Earharts flygplan?
Dataspel om Earharts sista flygning


HEM