ARTEMISIA GENTILESCHI 1593-ca1652

Hon föddes i Rom som dotter till konstnären Orazio Gentileschi. Det var omöjligt för en flicka att få konstnärlig utbildning. Men redan som barn målade hon hos sin far. Hennes andre lärare i måleri var faderns vän Agostino Tassi. Tassi var tydligen en galning, som bl a hade försökt mörda sin fru. Agostino var besatt av att förföra Artemisia och lovade henne äktenskap. När hon avvisade honom, blev hon brutalt våldtagen.

Några år senare i samband med att fadern åtalade sin vän för stöld, kom våldtäkten också upp för rätten. För att bevisa att hon talade sanning, gick Artemisia med på att genomgå tortyr i form av tumskruvar som drogs åt allt hårdare. Hon gav sig inte trots smärtan och ropade åt Tassi: -Var det den här ringen du lovade mig? Tassi blev friad från våldtäkten, men dömdes för stölden. Då som nu, blev den våldtagna utsatt för förtal och ryktesspridning. Trots det lyckades hon bli gift med en florentinsk konstnär, hon blev medlem av konstakademin och fick bl a vara med om att dekorera Michelangelos hus.

Hon kom att föra ett kringflackande liv i Europa och bodde några år i England, där hon hjälpte sin far med utsmyckningen av Queen`s House i Greenwich. Hon råkade ut för att folk ville pruta på priset för hennes tavlor, för att "de var målade av en kvinna". Men hon stod på sig, hon visste att hon var en stor konstnär och hon var en av de få verkligt betydande konstnärinnorna vid denna tid. En av de konstnärer som påverkades av hennes måleri, var den kände flamländaren van Dyck.

På Artemisias tid var "Judith", ett populärt motiv bland konstnärerna. Judith var en biblisk kvinna vars stad var hotad. Hon smög sig in i fiendelägret och högg huvudet av fiendens härförare Holofernes och räddade på så vis sin stad. Oftast avbildades motivet med Judith hållade Holofernes huvud. Även Artemisia brukade avbilda motivet på det viset. Men på en av tavlorna, skildrar hon scenen när Judith skär halsen av Holofernes. Bilden är mycket realistisk och det är inte konstigt att många har sett bilden som en symbolisk hämnd på Tassi. Själv slås jag av att Judith har nästan samma kroppsställning och utseende som Artemisia har på sitt berömda självporträtt.

Påfallande många av hennes bilder skildrar kränkta eller starka kvinnor: Lucretia, Susanna, Bathseba...Den första tavlan med Judith och Holofernes målade hon f ö när hon var 16 år, inte lång tid efter våldtäkten.

Lästips:

Gerd Reimers: Kvinna och konstnär.
Gunnel Granlid, Siv Widerberg: Tuffa tanter.
Karen Petersen & J. J. Wilson: Women Artists.

Ett par länkar:

Två bilder och text
Text

HEM