KLEOPATRA, 69-30 f Kr

Kleopatra var dotter till farao Ptolemaios XI som var av makedonsk börd. Egyptern var sedan länge ett furstedöme i det väldiga Romerska riket och dess huvudstad Alexandria var helt präglad av grekisk kultur. År 51 f Kr, 18 år gammal efterträdde hon tillsammans med sin nioåriga bror fadern. I gammal egyptisk anda gifte hon sig med sin bror. Men broderns rådgivare tvingade ut Kleopatra i landsflykt.

Med Julius Caesars hjälp blev hon åter Egyptens drottning . Hon fick en son med Caesar, Caesarion. Hon flyttade till Rom med sin son för att vara närmre Caesar. Med sig hade hon astronomer som ordnade upp den romerska kalendern och införde den tideräkning som används än idag. Hon hade även med sig ekonomer som gjorde den romerska skatteindrivningen mer effektiv. 44 f Kr mördades Julius Caesar och Kleopatra for hem till Egypten, där hon arbetade med att rusta upp landets försvar.

Några år efter Caesars död får hon en inbjudan från Caesars efterträdare Antonius. Hon möter Antonius med en rikt smyckad flotta och hon skickar bud att Octavianus ska möta henne ombord på hennes skepp. Hennes regalskepp är rikt utsmyckat, överallt ombord hörs vacker musik och rökelse sprider sina dofter. Naken under ett vackert soltält möter hon Antonius . Antonius hade varit gift med sin medregent, Octavianus (senare känd som Augustus) halvsyster. Klart att Antonius skiljer sig från sin förra fru, som han varit gift med enbart av politiska skäl. (Även män går sängvägen till politisk makt!) Äktenskapet med Kleopatra var en av många händelser som bidrog till fiendenskapen mellan de två regenterna.

Mot att Antonius lovade att åter göra Egypten till ett självständigt rike, hjälpte Kleopatra honom med hans strävan att utvidga det Romerska riket österut. Kleopatra insåg att Antonius borde rikta in sin kraft på att störta sin verklige fiende Antonius. Vid ett sjöslag vid Actium förlorade Antonius och Kleopatras samlade flotta mot Octavianus och de flydde till Egypten. Octavianus var dem i hälarna och Antonius valde att ta sitt liv. Kleopatra blev efter några strider besegrad och tillfångatagen. Att bli förd som seger-trofè genom Roms gator, bakom Octavianus triumfvagn verkade inte speciellt lockande. Hon valde att ta sitt liv, enligt legenden lät hon sig bitas av en orm. Hennes barn med Caesar och Antonius mördades av Octavianus män.

Hur var det med hennes skönhet? Enligt hennes samtida såg hon ganska ordinär ut och att döma av avbildningar av henne, tycks hennes berömda näsa ha varit kraftig snarare än elegant. I det gamla uppslagsverket Nordisk Familjebok (”Uggle-upplagan”) framstår hon som ett makt och praktälskande illvilligt luder. Men det samma kan sägas om de flesta politiker av båda könen genom historien. Om hennes sambo, Caesar sas det som bekant, att han var alla kvinnors man och alla mäns kvinna. Kleopatra nöjde sig med en älskare åt gången! Hennes samtida prisade hennes charm, stora bildning , intelligens och politiska skicklighet.

Lästips:

Märkligt nog har det skrivits väldigt lite om Kleopatra, men här ett par titlar:
# Det Bästa: Berömda Män.
En bra och bildrik bok (egentligen en utställningskatalog) om Kleopatra och de övriga ptolemeerna på Egyptens tron, är:
# Kleopatra : Ägypten um die Zeitenwende (Mainz 1989).
# Nordisk Familjebok, Bra Böckers Lexikon och Nationalencyklopedin.
# William Shakespeare: Antony and Cleopatra (Antonius och Kleopatra).

Länkar:

Frauen Lexikon: Kleopatra
Women in Roman Society: Cleopatra
Filmen med Elizabeth Taylor

HEM