ISLANDS BRYGGE

Islands Brygge är ett odefinierat område ungefär mellan Stadsgraven vid Langebro och koloniträdgårdsområdet Nokken. En stor del av området är gammal sjöbotten som från slutet av 1800-talet invallats och blivit land.
Från att ha varit slum bebott av arbetare och industrier, har området blivit ett av de trendiga kvarteren i Köpenhamn.
Här och på andra sidan Sydhavnen låg ångfartyg som förde sina laster till och från industrierna. Det låg en tät stank av kol från skeppen och stank av koks från Københavns Kul & Koks Kompagni och odörer av sojakakor och andra produkter som tillverkades här.
Hos isenkæmmer (järnhandel) Thim, kan man köpa allt från serviser till hovtänger.
Hans Tausens Kirke ser urt som en typisk medeltida dansk kyrka. I själva verket stod den klar så sent som 1936.
Isbjørnen är vad köpenhamnare med ett nytt ord kallar "brune værtshuse", dvs. en krog som har behållit sitt gamla utseende och sina gamla stamkunder och där ölen fortfarande är billig. På Isbjørnen står cigarettröken tät
(rökstoppet gäller tydligen inte alla danska krogar) och alla stammisar, mest äldre par och deras hundar hygger sig.
Den ligger på Reykjaviksgade 1, nära Havnebadet / Havneparken
Gemini Residence var ursprungligen två frö-silon tillhöriga Dansk Sojafabrik A/S. I början av 2000-talet byggdes den om lägenheter. Man byggde
helt enkelt bostäderna utan på de båda silona. Silonas insida används som foaje, trapphus och för hissar - den får sitt ljus från ett genomskinligt tak 42 meter upp. Från byggnaden går en gångbro till Fisketorvet på andra sidan vattnet.
En gång låg här fabriken som tillverkade sojakakor och sojamjöl till kreatursfoder. Hamnsjåarna här avskydde att lossa säckarna med soja för de var fulla med loppor.
Havneparken med Havnebadet är en populär plats att bada och sola sig på.
Vill man ha skugga, kan man sätta sig under den stora upp och ner vända båt som blivit symbol för Strandparken.
Det är skrovet av en gammal färja som var känd under namnet Pinen. Den gick mellan Pinen (pinan!) på ön Mors i Limfjorden och och halvön Salling med orten Plagen (plågan!) i samma fjord. Hur den gamla färjan kommit hit från Limfjorden i motsatta änden av Danmark, förtäljer dock inte historien.

NOKKEN

Nokken är ett koloniområde och strövområde som sträcker sig från Islands Brygge ner till Slusen (slussen) i Sydhavnens sydvästliga del.

Utsikt mot bostadsområdet Sluseholmen på Sydhavnens Själländska (norra) sida.

 

Bakom Slusen (slussen) och Sjællandsbroen susar Öresundstågen in mot Hovedbanegården.
Slussen behövdes, för de många invallningarna hade gjort att vatten-nivån kunde skilja 3 meter i Köpenhamns hamn mellan inloppet från Öresund i nordost till Kalveboderne nedanför slussen i sydväst.
BACK

Externa länkar:
Islands Brygge
Islands Brygge
Gemini Residence
Copenhagen X
Cykelrute Sydhavnen pdf
Sjællandsbroen
Haveforeningen Nokken