Rosenborg Have eller Kongens Have

är en av Københavns många fina parker. Här finns också Christian 4:s fina sagoslott.

 

Kong Christian 4 var samtida med Gustav II Adolf och lika fet och skäggprydd (dock inte lika skicklig soldat). Han är mig veterligt den ende kung som var prydd med en lång fläta som hängde ner över hans väldiga bröst. Det var han som stod vid "højen mast". På den långt senare målningen i hans gravkapell i Roskilde Domkirke, avbildas han stående vid mesanmasten, vilket var skeppets minsta och inte "højeste" mast! Det var i en sjödrabbning mot svenskarna 1644. Ett granatsplitter slog bort hans ena öga, men han la en bindel för och fortsatte tappert leda sitt folk mot "arvefjenden". Av begripliga skäl dominerar han København: Han låg bakom alla de vackra husen och kyrkorna i nederländsk renässansstil som pryder staden:Rundetårn, Børsen, Rosenborg Slot. Även i de forna danska provinserna kan vi se hans byggnader, bl.a. i Kristianstad.

Vad har svenske Gustav II:e lämnat efter sig? Blott sin uppstoppade malätna häst Streiff som står i Livrustkammaren i Stockholm!

Rose Tremaine har i boken Music and Silence (översatt till svenska: Musik och Tystnad), skildrat intrigerna på Rosenborgs Slot.


Rosenborg Slot

Han lät uppföra detta lilla slott som bostad utanför den dåvarande stadsvallen. I slottskällaren stod framstående musiker i fuktkylan och spelade. Via gångar spreds musiken upp i festsalen och gästerna förundrades över den osyliga musiken, Det gamla slottet på Holmen (där nuvarande Christiansborg står), trivdes han aldrig i. På Rosenborg dog han 1648 och här finns även riksregalierna.

BACK

HOME
Rosenborg Slot - en guided tur af Jens H. S°rensen

Kongens Have (in English)