JARMERS TÅRN

Det kan vara svårt att hitta tornet.
Fortsätt H. C. Andersen Boulevard (gatan mellan Rådhuspladsen och Tivoli) mot nordväst. Där gatan korsar Nørre Voldgade ligger mitt i den brusande trafiken, en lite grön buskbeväxt triangel. Det är Jarmers Plads. Först ser man ett bronslejon som glufsar i sig en häst, men bland buskarna ser man tornet.
Rester av de stora jordvallar och vallgravar som omkransade København finner man i parkerna: Tivoli, Ørsteddparken, Botanisk Have och parken bakom Statens Museum for Kunst (sjöarna är rester av vallgraven) och så förståss i Citadellet och runt Christianshavn. Men Jarmers Tårn det enda som finns kvar av tornen.

Tornet var hörntornet mellan stadsvallarna Vestervold och Østervold och är byggt runt 1528.
Tornet har fårr sitt namn efter den vendiske fursten Jaromar som år 1259 bröt igenom staden befästningar (som då endast var en trä-palissad).
Venderna var ett slaviskt folk som härjade en stor del av södra Skandinavien. Lunda- och Roskildebiskopen Absalon for ner till Rügen för att knäcka dem. Jag vill minnas att vår nuvarande kung är den förste svenske monark som inte kallat sig Svears Göters och Venders Konung. Så han gör inte anspråk på den spillra av venderna som ännu finns kvar i före detta Östtyskland - där de numera kallas Sorber. Deras språk är slaviskt, dvs. släkt med polska, ryska och t.ex. serbiska.

BACK
HOME

Jarmers Tårn