LILLE MØLLE

Från Vor Frelsers Kirke går man Sankt Annæ Gade till bastionen Løven. Där ser man en märklig buggnad som kallas Lille Mølle. Årtalet på huset anger det år då den första möllan, en stubbamölla av trä uppfördes här. Men det nuvarande huset är från slutet av 1700-talet och utgör den murade nedre delen av en holländarmölla. Ovanpå hade ursprungligen stått den höga, vridbara delen av möllan.
Tavlan till höger visar hur

möllans överbyggnad ursprungligen sett ut. På de höga bastionerna av jord och gräs, stod en gång flera möllor. Lille Mølle är den sista återstående.

Tomten med den murade delen av möllan och intilliggande hus, köptes 1916 av en ung ingenjör, Einar Flach-Bundegaard. Möllhuset förvandlade han och hans hustru till bostad och i de kringliggande husen hade han fabrik och verkstäder.
Bostaden fylldes med möbler och prydnadsföremål i en hel labyrint av rum i från festsalen i källaren till de anspråkslösare överst. En dörr ledde in till den gamla möllarebostaden, som idag är är cafèt Bastionen og Løven. Där bodde parets gade vän, Oscar Matthiessen.

Oscar var konstnär och rörde sig fritt som en familjemedlem, eller som de många hundarna, hos det barnlösa paret Bundegaard. Han har också målat flera av de vackra tavlorna. I det Bundegaardska huset var det ofta fester på öl och hemmabryggt fruktvin. Här och där hade Ejnar gjort vad han kallade huler, en nisch eller som på bilden till höger, en stor ektunna, med ett par bänkar och ett litet bord för mindre dryckes-sällskap.
En granat hänger på en av väggarna, den hade han själv konstruerat för motsåndsrörelsen under nazisternas ockupation av Danmark.

Den kom aldrig till användning. Däremot lär han ha gömt några motståndsmän.
Lille Mølle är ett märkligt hus, men i alla enskildheter finner man det typiskt danska "klunkehjemmet", öltörsten och de muntra festerna. Huset tillhör numera Nationalmuseet och visas endast med guide. Biljtter köps i Bastionen & Løven.
Det intilliggande Bastionen & Løven är ett trevligt cafè för en kaffe eller ett glas svalkande vitt vin.

Back
Home

 

Lille Mølle
Lille Mølle
Bastionen & Løven