Langelinie och Köpenhamns "Docklands"

Ovan och nedan: Kryssningsfartygen lägger till och kastar loss med ungefär samma fart som tunnelbanetågen kommer och går från T-Centralen i Stockholm: Ut väller turisterna och snabbhandlar souvenirer föreställandes Den Lille Havfrue och felaktigt målade dalahästar. De verkligt ambitiösa hinner med en snabbtur genom Köpenhamn med speciella bussar.

Nu när Malmö hamn och Köpenhamns hamn gått samman, lär liknande absurda scener bli vanliga även i Malmö!

Ovan: Mitt bestående minne av Langelinie är dock båten på ovanstående gamla vykort. 1964 var jag tio år gammal och tillsammans med övriga familjen klev jag ombord på Dronning Alexandrine med kurs mot Island. "Dronningen" som hon kallades var en känd skuta. Hon byggdes 1927 och fraktade gods och mänskor (i tre klasser) till Island. 1965 skrotades hon efter lång och trogen tjänst för DFDS. Hon luktade av diesel, spya, avslagen öl och rutten mat. Så ska en riktig båt dofta!

Ovan och nedan: Nordöst om Langelinie ligger denna trista miljö som är Köpenhamns svar på Londons Docklands. Förr bodde de fattiga vid hamnen, nu bor miljonärerna där. Men husen är lika grå!

Tilbage

Hjem