REFSHALEN 1

Refshaleøen norr om Nyholm är som så mycket av København, byggt på jordmassor som vräkts i havet. Här var från början Revshalegrundet och vid grundet den konstgjorda lilla befästningsön Lynettten som började byggas 1770, men stod klar först i samband med det dansk-preussiska kriget 1848. Ön är numera försvunnen och blivit en del av Refshaleøen (vid Lynettehavnen). Orsakerna till dansk-preussiska kriget 1848 kände bara 3 personer till (enligt Dronning Margrethe 2): Den ene blev galen, den andre dog och den tredje hade glömt varför kriget bröt ut.
Utsikt från Refshaleøen mot Holmen med den gamla mastkranen och den nybyggda Operan.
Till vänster: Tre Kroner: Ett fort som byggdes 1787 av sänkta utrangerade örlogsfartyg. Det först sänkta fartygets namn var Tre Croner.
Tremastad skonert passerar mellan Middelgrundsfort och Refshaleøen på väg in till København. Middelsgrundsfortet är en stor befäst konstgjord ö som byggdes på 1890-talet. I samma veva byggde man runt København den över en mil långa Vestvolden.
Reningsverket Rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen. Det kostade lika mycket som en hollywood-film. Men tack vare det, kan man nu (liksom i Stockholm), bada mitt i City: På en sandstrand. Anläggningen kallas Luftkastellet och ligger mitt i Christuianshavn.
Ovan och till vänster, några av vindmøllerne i Lynettens vindkraftpark. Nedan: Middelgrunds vindkraftverkspark. Där de sistnämnda möllorna står, låg en rad av danska örlogsskepp förankrade och redo att möta engelska flottan 1801. Lord Nelsons flottstyrka seglade upp mellan de danska skeppen och Middelgrundet och pepprade på. Orsak: Danmark hade hållit sig neutralt under krigen mot Napoleon. Sex år senare kom engelska flottan tillbaka och la beslag på hela den danska flottan efter att med bombskjutande kanoner ha satt en stor del av København i brand. Skälet var det samma som 1801, men 1807 var attacken mångdubbelt värre.
BACK Refshaleøen 2