Nyhavn,
HC och PH

Den sida av Nyhavn som låg närmast centrum var borgerskapets sida.På den färggranna andra sidan låg tatuerarna, sjömanskrogarna och bordellerna och stora gamla lagerhus. Nu finns här istället mysiga krogar. Men den riktiga saltstänkta Nyhavnsandan är borta - på gott och ont.

Dagens stressade sjöfolk hinner knappast komma hit. Moderna fartyg lastar och lastar av i hamnar fjärran från städernas centra - enligt principen roll on - roll off, vilket innebär korta tider i hamn.


Men den kända visan låter ännu ur danska strupar:

Nu går våren gennem Nyhavn fra Shanghai og til Kahyt,
nu har solens gule unger i hver skimlet regnvejrspyt.
Alle havnens søde piger drikker forårsguden til.
Vi har øl i stride strømme, vi har sang og banjospil.

Se, en fugl har bygget rede her ved Sørens brede bryst,
blot en lille lommelærke, men hvor kvidre den med lyst.
Sæt dig her ved Sørens side, hvis du ikke har kredit,
køb du kuns din flade kaffe, jeg skal fylde den med sprit.

1819, H C Andersen är 14 år. Han har just klivit av postdilligensen vid nuvarande Zoologisk Have.
Han har kommit till København för att bli berömd och med sina långa harkrankben kliver han upp till chefen för Det Kongelige Teater och säger att han vill bli dansare. Det blir nobben direkt och han gråter. Han går i lära som snickaregesäll, men slutar sedan inte inte kunnat tåla det grova språket. Då går han upp till Det Kongelige igen, nu för att han vill bli berömd sångare. Nobben direkt.

Han svälter och han bor i det torftiga röda huset Nyhavn 20. Snälla tanter ger honom ibland lite mat och bekostar hans privatlektioner i latin och danska. Men han gitter inte plugga. 1848-1865 bor han i det grå huset Nyhavn 67 på "den fina sidan" av Nyhavn. Hans sita bostad blir ett gult hus, Nyhavn 18.

Till slut blir han äntligen berömd, som författare. Hela sitt liv hyr han möblererade rum eller bor på hotell. I København ligger hans bostäder bara några minuters promenad från Det Kongelige Teater.

Han företog många och långa resor och i tidens anda löste han stundom inkvarteringen genom att invitera sig själv till författarkollegor, bl.a.hos bröderna Grimm. I London inviterade han sig ofta till Charles Dickens, som för sina vänner öppet erkände att han avskydde "That boring Dane". I motsats till H C, var Dickens stolt över sin proletära bakgrund.

När H C Andersen bodde på hotell, la han alltid en lapp på nattygsbordet för den händelse att han skulle dö i sömnen. På lappen stod: "Jag är inte död, jag är blott skendöd". Att bli levande begravd var en allmän skräck och ett populärt tema i den tidens rysare.

Gränslöst självupptagen, hypokondrisk och arrogant mot inbillade ovänner och tjänstefolk, gråtmild och sentimental, sådan var han, den fattige gossen från Odense som blev berömd sagoförfattare.

Hans samtida och vän, Bertel Thorvaldsen kom också från en proletär miljö och snidade figurer till skeppen i Nyhavn och på Holmen innan han blev världsberömd. Han hade sin ateljè i Nyhavn. Aldrig klädd i byxor, bara en morgonrock, löskrage och kravatt-halsduk. Vistades 40 år utomlands, mest i Rom. Blev berömd för sin Kristus-skulptur, den som finns i liten gipskopia i många hem. Se bilden nedan.

Exempel på gamla hus i Nyhavn:
Nyhavn 9 är från 1681, 29 från 1685. En alkemist bebodde 59 som byggdes 1689.

På 1700-talet dominerade handelshus och rederier.
På 1920-talet bodde den mördade tsarfamiljens hovstat i Nyhavn och här tillverkades vid denna tid, de första av de världsberömda PH-lamporna.

PH var signatur för Poul Henningsen (f. 1894 i Ordrup norr om København, död 1967). Han var arkitekt, designer, socialist, anhängare av fri sex, författare, sångskrivare m m.
1941 i skuggan av kriget och ockupationen skrev han sin mest kända sång "I det korte liv", om hur vi i vårt enda, korta liv måste stå emot Ragnarök med kärlek ( en tidig föregångare till hippie-rörelsens "make love, not war"!). Det är en av de vackraste sångerna jag vet. Men med finessen hos en stridsvagn i en antik-bod har bl.a. Kim Larsen gjort en katastrofal inspelning av sången. Den ska sjungas av en kvinnoröst!
Några rader lyder:

I dit korte liv er hver time dyr
hvert sekund, et dyrt sekund
Du glemmer vel ikke at årene ryer
Se på dit ur: Viserne flyer,
Hold dig vågen, ven
vores lille liv
sluttes inde af en søvn.
Vi er af samme stof
som drømme gøres af:
det store tomme rum.

Sången tonsattes av Kai Normann Andersen. Helikon har gett ut en en skiva: "Kai Normann Andersen - kendte og ukendte sange og viser", med bl.a. en mycket fin insjungning av I dit korte liv!


PH-lampan finns i flera olika varianter och är mer populär än någonsin (ett gott bevis på detta är; att varje lampfabrik med självaktning har sitt eget PH-plagiat!).

Nyhavns kanal grävdes på 1670-talet. Vid Kongens Nytorv var det tänkt att den skulle fortsätta till Holmens Kanal som omgav kungliga slottet. Kanalen skulle vara en del av ett omfattande befästningssystem som tillkom efter Karl X:s anfallskrig mot Danmark och belägring av København och förlusten av Skåne och de andra östliga provinserna.

Fakta norpat bl. a. ur:
Jan Olof Olsson (JOLO): Fritt Nyhavn.

Nyhavnssida

PH-länkar:
PH-sida
Christian la Cours tolkning av sången (ljud-klipp)
Text
"Kai Normann Andersen - kendte og ukendte sange og viser"
Helikon

Tilbage


Äkta indiska rickshor i konkurrens med vanlig taxi.