Ny Carlsberg Glyptotek (Glyptoteket)

Som så mycket annat inom kultur och idrott, är också Glyptoteket sponsrat av öl.

Museet är berömt för sina fina samlingar av skulpturer från antiken, det forna Egypten, och impressionistisk konst, men här har jag valt några stora danskar.

Nedan: Vilhelm Hammershöi 1864-1919 är mest känd för sina målningar av dörrar och ensamma kvinnor i en disig gråskala. Här för ovanlighetens skull, ett utomhusmotiv, dock disigt och grått.

Nedan: några kända konstnärer från den danska "guldalder".
Det var under första hälften av 1800-talet som Danmark pkötsligt fick en mängd stora målare.

C. W. Eckersberg 1783-1853, kallas den danska målarkonstens fader. Han var en lysande marinmålare vilket bilderna ovan och nedan ger prov på. Den briitisk-amerikanske konstnären David Hockney har övertygande bevisat att alla ledande konstnärer sedan 1400-talet använt sig av speglar och camera obscura (exempel: Vermeer och Canaletto)till att projicera verkligheten på målarduken - liksom 1800- och 1900-talens konstnärer använt foton (Zorn!) och diaprojektorer.
Eckersberg använde säkrt hjälpmedel också, men även som inspiration. I sin ungdom såg han staden speglas förminskad i en svart flaska och såg ett fulländat konstverk. Senare använde han sig av speglingen svarta flaskor för att få inspiration till sina bilder. Hur ofta har vi inte själva slagits av skönheten i spegelbilderna när vi i smyg iaktar våra medpassagerare på ett kvällståg, medan vi låtsas titta ut genom det svarta fönstret!
Kolla gärna bilder på internet från barocken: Påfallande många av det avmålade håller glaset eller värjan i vänster hand! Det beror på att camera obscuran ger en spegelvänd bild!

Kristen Købke 1810-1848 avbildade området utanför Kastellets norra port på bilden ovan.

Constantin Hansen 1804-1880 målade den underbara "Vilande modell" nedan.

Politigården

Strax söder om Glyptoteket ligger det pampiga polishuset Politigården. Den byggdes mellan 1918 och 1925. För att smälta in bland de andra av koksrök nedsmutsade husen, målades huset ursprungligen smutsgrått. Numera är det i en ljusare ton. Dess cirkelrunda pelargård är berömd.

Back