BRØNSHØJ - CARLSTAD


1657 raglade den konstant berusade Karl X runt med sin här i Polen och vann segrar på löpande band. Danske kung Frederik tyckte att det var ett bra läge att ge igen för gammal ost och förklarade Sverige krig, medan hans fiende nu var fullt upptagen med att slåss mot polacker. Men Karl X styrde snabbt kosan mot Jylland. 29 januari var en av de kallaste dagarna i mannaminne och på natten gick han med sin här över Lille Bælt och sen raskt över Store Bælt, Redan 26 februari hade danskarna fått nog och i Freden i Roskilde fick Sverige Skåne, Halland Blekinge och några till områden. Men sommaren 1658 tyckte Karl X, glupsk som alltid, att när han ändå var i Danmark, kunde han lika gärna lägga beslag på hela landet. På Erik Dahlbergs initiativ lät han bygga ett befäst läger på backarna en halvmil nordväst om København. Härifrån hade man en god utsikt över den danska huvudstaden.

Det låg i Brønshøj och var omgivet av höga vallar och murar enligt den modernaste befästningskonstens alla regler. Innanför vallarna växte en hel stad upp vars bebyggelse utgjordes av nybyggda hus med fina kakelgolv för de höga officerarna, tält och stabila hyddor för de övriga, som byggts av sten och timmer från hus i de omgivande byarna som de rivit ner. Här fanns närmre tio tusen soldater från en stor del av Europa, deras fruar, tjänstefolk, marketenterskor, horor, taskspelare och andra som alltid följde med den tidens härar. Allt som allt kanske så mycket som trettio tusen personer i ett jättelikt läger, eller snarare soldatstad, som fick namnet Carlstad. Till ytan och befolkning var staden lika stor som København. Kyrkan i Brønshøj blev ammunitionsfabrik. I Carlstad tillverkade tvångsrekryterade danskar belägringsmaskiner och hundratals stormstegar.
Men København mobiliserade hela sin befolkning; köpmän, kvinnor, hantverkare och studenter slet med att förstärka Københavns befästningar och sneare med försvaret. Och för att lättare kunna beskjuta fienden från vallarna , brände man upp stadens förorter. Då förstod Karl X att København skulle bli en svår nöt att knäcka och att det skulle ta lång tid. Holländarna som alltid varit måna om att Sverige inte blev för starkt (det kunde störa deras handel!) lyckades med 50 skepp slå sig genom den svenska flottblockaden i ett rejät sjöslag som senare blev känt som Slaget i Öresund och nå København med ett värdefullt tillskott av extra manskap. Efter flera mindre drabbningar inledde svenskarna stormen mot den danska huvudstaden 11 februari 1659 och efter svåra förluster tvingades de ge upp erövringsförsöket.

Ovan: Museet och kyrkan.

. Fred slöts och 1660 lämnade svenskarna sin tillfälliga stad, efter att ha sålt tillbaka det de tidigare hade stulit från den omgivande befolkningen, Samma år dog Karl X efter att ha genomlidit sina läkares kurer mot vad de trodde var magåkomma, men som i själva verket var en förkylning som utvecklats till lunginflammation. Men det är en annan historia.

Idag är Brønshøj en trevlig förort med ett stort inslag av villabebyggelse. Den gamla medeltidskyrkan som under ett par år tvingades bli ammunitionsfabrik, är det enda från Carlstadtiden som finns kvar. På Brønshøjs Museum, som bara är öppet söndagar, finns en utställning om Carlstadtiden.
Att hitta till Brønshøj är lätt: Fortsätt Nørrebrogade till den märkliga järnvägsstation Nørre Station, fortsätt under bron. Nu byter vägen namn till Frederikssundsvej.och nu är det bara att fortsätta ytterligare 3 - 4 km.

Back
Home

Brønshøj Museum