FARUM

I den östra delen av Farum finns ett hembygdsmuseum, bestående av några gårdar och en butik. I mitten av Farum, själva centrum, ligger oändligt långa rader av kopparfärgade hyreshus där invandrarna dominerar. Här som annars, bor de infödda danskarna i gigantiska villakvarter omkransade av parker, skogar och stora vägar.
Det vridna soluret är uppfunnet av uppfinnaren, konstnären och poeten Piet Hein.
Han är annars mest känd för Superellipsen (se infälld bild). En tredimesionell superellips och soluret finns utställda i parken Kumbelhaven. Superellipsen användes vid utformningen av Sergels Torg i Stockholm och i ett bord som han designade tillsammans med den svenske möbelformgivaren Bruno Mathson (och tyvärr i synnerligen obekväma toasitsar!). När Vietnam och USA förhandlade i Paris om ett slut på vietnamkriget i början av 1970-talet, var ett av hindren om förhandlingsbordet skulle vara runt eller fyrkantigt. Naturligtvis kom Piet Heins kompromiss på tal. Han gav uttryck för sin livsklokhet i flera diktsamlingar med namnet Gruk, som är korta underfundiga dikter som han skrev under pseudonymen Kumbel.
Farum är annars mest känt som en liberal mönsterkommun under ledning av borgmästaren Peter Brixtofte. Han lät ordna gratis utlandsresor till pensionärerna, såg till att fotbollsklubben Farum Boldklub A/S blomstrade, att varje elev fick sin egen dator och det var rent ofattbart vad han kunde åstadkomma på vinflödande möten utan att höja kommunalskatten. Samtidigt var han under flera år skatteminister i den borgeliga regeringen. Posten som skatteminister hade han fått sedan hans föregångare Anders Fogh Rasmussen fått sparken pga tvivelaktiga affärer.Även borgerliga svenska tidningar hyllade det liberala paradiset i Farum. Men bubblan sprack, som alla bubblor föll Brixtofte. Hela Farum hade styrts enväldigt av den ständigt vindrickande Brixtofte och pengarna till alla reformer kom från försäljning av det kommunala avlopsverket och andra offentliga tillgångar och av ekonomiskt fiffel. Hans partikamrat och dödsfiende Anders Fogh blev statsminister och senare NATOS generalsekreterare. Brixtofte hamnade i det berömda fängelset i Horserød där han ägnat tiden åt att skriva en bok om fängelsets spännande historia.Samtidigt har Anders Fogh har ägnats devota hyllningar a la Kim Jong Il på Facebook andra forum.
Sic transit gloria mundi!
I stadens västra del, ligger det gamla Farum som en väl bevarad enklav. Kyrkans äldsta delar är från 1100-talet. Nedanför kyrkan ligger det gula korsvirkeshuset som en gång varit prästgård.
BACK

Länkar:
Farum
Piet Hein
Lästips:
Jan Møller: Grønne ture i København og omegn.