RÅÅ

#Strax söder om Helsingborg ligger ett litet fiskesamhälle, Råå,med en stor hamn för fritidsbåtar. Sedan 1500-talet har Råå varit bebyggt. Namnet Råå (liksom närbelägna Raus) består av två ord: Rå = gräns (jfr rågång) och os = (å)mynning (jfr. Väster ås som kommer av Västra Ar-os = å-mynning). Alltså gränsen vid mynningen. Råå uttalas rå, men ån som heter Råå-ån uttalas rå-ån.
1709 steg danska soldater i land i Råå i ett försök att återta Skåne och 1788 eldade ryssarna upp samhället. Men sedan gjorde fisket att välståndet ökade. Även smuggling av bl.a. sprit och arsenik förekom. Smugglarna, "lurendrejare som de kallades" rodde över sundet i långa smala roddbåtar som tullbåtarna inte hann i fatt.
Runt år 1900 hade Råå Sveriges största fiskeflotta. För att hålla fisken vid liv och färsk hade båtarna "sumpar" - lådor med vatten där fiskarna var i sitt rätta element. En sådan båt kallades här "kvass", i övriga Sverige och på danska: "kvase". Här som på andra ställen investerades överskottet i skutor (briggantiner, galeaser, skonare) för långfärdhandel. I Råå fanns allt som behövdes, båtvarv, repslagerier, segelsömmare, tunnbindare mm.
#Ruben Andersson hette en ung man från Råå. När han gjorde lumpen fick han öknamnet Rausingen för han kom från Raus socken. Så det var rätt naturligt att han bytte ut det vanliga Andersson mot Rausing. Sen skapade han företaget Åkerlund & Rausing och från det företag utknoppade sig Tetra Pak som tillverkade trekantiga mjölkförpackningar av papp. Klokt nog kom man sen på att göra förpackningarna fyrkantiga. Jag minns själv vilket helsicke det var att hälla upp mjölk ur de trekantiga, som dessutom tog plats i kylskåpet - trots det blev de en världssuccè.
Ännu dyker små läskdryckstetror upp då och då i snabbköpen.
#Råå Museum lär vara det första svenska museet som har en plastbåt utställd, Golden Lady. Den tillhörde Kurt Björklund. Född 1921. Under andra världskriget jobbade han till sjöss och överlevde såväl de iskalla och dödligt farliga murmanskonvojerna och en torpedering utanför England och som soldat i engelska armen deltog han i invasionen av Normandie. Sedan jobbade han som rorgängare på färjorna mellan Helsingör och Hälsingborg. Som pensionär gav han sig ut på tre ensamseglatser jorden runt mellan 1980 och 1991 med Golden Lady. På den andra, rundade han det stormiga Kap Horn.
Andra gamla gubbar som blivit kända för sina ensamseglingar runt jorden: Amerikanen Joshua Slocum (började sin nöjestur runt jorden 1895). Slocum var visserligen bara 51 år, då var det en ganska hög ålder och hans ensamsegling var den första. Britten Francis Chichester (1966-67 rundade han jorden, då hade han fyllt 65).

 

Till vänster: Galeas.
Till höger:
Kvass.

 

Back

Externa länkar:
Råå Museum
Välkommen till Råå
Lästips:
# Jan Davidsson: Det gamla fiskeläget
# Jan Davidsson: På Rååseglarnas tid