FREDERIKSBORG SLOT

Hillerød är en ganska intetsägande stad, men mitt i staden på tre öar ligger en byggnad som nästan tar andan ur en - så vacker är den.
Slottet byggdes första gången 1560 tydligen på platsen för herrgården Hillerødsholm. Kung Christian 4 som föddes på slottet lät riva ner nästan hela slottet för att istället bygga upp det i nederländsk renässansstil. Han lät bygga mängder av kyrkor och andra byggnader i samma stil, som utmärks av svängda gavlar, rött tegel, detaljer och ornament i sandsten och kopparklädda tornhuvor och tak.. 1622 stod det nya slottet klart. Slottet kom att fungera som bostad och jaktslott åt kungarna. 1859 brann slottet och nästan all inredning gick upp i lågorna.
Nu finns Frederiksborgmuseet (Det Nationalhistoriske Museum ) med bl.a. en stor porträttsamling inrymt i slottet. Slottskyrkan fungerade tills nyligen Hillerøds enda kyrka och det var här som prins Joachim bytte ringar med sin Alexandra 1995 - ett äktenskap som pajade ganska snabbt.
Förutom att slottet är sagolikt vackert, så är även dess välskötta barockträdgård en sevärdhet. Det går även en liten turistbåt på sjön för den som vill njuta av slottet sittande.
Back