SLAGET I DANZIGBUKTEN
(SLAGET VID OLIWA)

28 november 1627 efter en polsk beskrivning:


FIENDE I SIKTE
Svenskarna som kvällen innan ankrat uppe vid halvön Hela, seglade nu på linje längs Höga Kusten. Klockan är sex på morgonen och de tio polska skeppen som ligger för ankar utanför Weichselmünde, upptäcker de svenska skeppen. Amiral Dickman på polska skeppet Ritter Sankt Georg (i fortsättningen kallat RSG) håller morgonbön och strax därpå signalerar han med kanonskott att hans eskader ska lätta ankar. Först ut är kapten Murray på König David, därpå följer RSG som styr mot fienden. Därefter följer de övriga polska skeppen. Snart är de svenska skeppen på muskötskotts avstånd.Weichselmünde. Modell av Axel Nelson


STRIDEN
På svenska skeppet Tigern syns tydligt hur den temperamentsfulle amiral Stjernsköld svingar sitt svärd. Dickman låter fyra av fyra av sina främre kanoner. Två man på Tigern träffas, som svarar med två kanonskott som skadar fören på RSG. Tigern styr ut mot havet. RSG hinner ikapp och lägger sig om styrbord. Samtidigt passerar polska Fliegender Hirsch och bataljen är i full gång. Stjernsköld träffas nära skulderbladet och när han drar sig mot kajutan får han ännu ett muskötskott i ryggen. Ett tredje skott skjuter bort hans vänstra arm. Han faller och beordrar att man ska blåsa "Eld upphör!", men trumpetaren träffas av en kula. Flera dör och Stjernsköld beordrar nu att krutdurken (krutförrådet) ska antändas. Enligt de svenska reglerna ska man nämligen spränga sitt skepp i luften med man och allt istället för att kapitulera. En kula stoppar den som ska utföra ordern. Men kapten Stewart beordrar en annan i manskapet att fullfölja ordern, men han stoppas av förste styrman. Samtidigt kastas granater från RGSs märsar över Tigern. Och RSGs musketerare tvingar med sina skottsalvor svenskarna under däck. RSGs segel antänds av en brinnande beckkrans som kastats från Tigern, men med en saltad hud kvävs elden. RSGs kapten hoppar kvickt över till Tigern och norpar åt sig en fana och hoppar därpå tillbaka till sitt skepp, bara för att träffas av en kula och han dör. Samtidigt pepprar Meerweib Tigerns svaga akterkastell med kulor.

KAPITULATION
Tigern kapitulerar. Polska Fliegender Hirsch råkar av misstag beskjuta de egna och åsamkar polackerna stora förluster. Pelikanen och ännu ett svenskt skepp försöker försöker undsätta Tigern, men de jagas bort. Ombord på Tigern tackar amiral Dickman Gud för sin seger strax därpå blir han dödligt sårad av en kanonkula från den flyende Pelikanen.

SOLEN GÅR NED
Viceamiralskeppet Meermann jagar ikapp det svenska skeppet Solen och man ger varandra omgångar med bredsidorna (dvs. man avfyrar alla kanoner på ena sidan samtidigt). Solens kapten Forath stupar redan i stridens inledning. Polackerna försöker äntra Solen flera gånger och och Meermanns förste styrman, som är av dansk börd, finner plötsligt att han är omgiven av svenskar. Han räddar sig ur knipan, genom att på svenska säga att han är svensk! Men en svensk lyckas nå krutdurken för att efter reglementet spränga det egna skeppet i luften hellre än att kapitulera. Flera svenskar och polacker hinner dock rädda sig ombord på Meermann innan Solen flyger i luften. Därmed är slaget i Danzigbukten slut efter två timmar.

Den polske krönikören konstaterar:
"Utanför Danzig gick Solen under mitt på dagen, då den annars brukar gå ner om kvällen. Prästerna brukar säga, att solen gömmer sig i havet. Hade de sett denna drabbning, hade de insett hur sant de talar!"

 


Källa: Örlogsliv: Röster ur svenska flottans historia.( Sjöhistorisk Årsbok 2002-2003)
Karta, bilder, fler källor: Länken nedan till höger.

BACK HOME SAMMA SLAG FRÅN SVENSKA KÄLLOR