Kløvermarken

Amager är den stora ö som bl. a. har den lilla idylliska staden Dragør och flygplatsen Kastrup. Men det är också en liten trist stad på andra sidan Stadsgraven.

Bild nedan:Jag hade just cyklat över bron som förbinder Christianshavn med Amager och passerat trafikljuset vid Christmas Møllers Plads då jag hörde en kraftig smäll; En buss och en bil hade törnat samman, bara några smärre plåtskador. I bakgrunden skymtar Vor Frelsers Kirke.

 

Danska flygets barndom

1909 anlades den första startbanan på Kløvermarken. 1910 sattes ett dansk flygrekord på Kløvermarken:: Då flög Robert Svendsen upp till 84 m höjd. (inget vidare, med tanke på att fransmannen Louis Bleriot korsade Engelska Kanalen året innan...). 1912 landade den tyska zeppelinaren Hansa här.
1920 startade Det Danske Luftfartsselskab flygningar till Malmö och Hamburg.
1925 öppnade flygplatsen i Kastrup och flygverksamheten las ner.Under kriget använde den tyska ockupationsmakten områdets byggnader till fabriker. Det ledde till att den danska motståndsrörelsen sprängde lokalerna i en framgångsrik operation.
Efter andra världskriget öppnades en förläggning för tyska flyktingar här.
Som en hämd för tyskarnas ockupation, fick tyska flyktingar ingen vård och knappt med mat. Detta ledde till att närmre femton tusen tyska barn dog på de olika danska lägren.

Ovan och nedan: Kløvermarken med sina stora koloniträdgårdar. Området delar den gamla vallgraven med Christiania. För alla som beundrat de stora koloniträdgårdarna i Landskrona, är detta minst lika maffigt!

Nedan: Utsikt mot København.

Tilbage