*AMALIENBORG*


Ovan: Från norr. I bakgrunden skymtar den nya operan på andra sidan vattnet. I mitten Salys staty.

Amalienborg byggdes 1750-1760 på en plats där tidigare stått ett slott. Slottet, eller snarare palatsbyggnaderna, utgjorde centrum i den vid denna tid anlagda Frederiksstaden. Planen för denna samling av "palæer" (stort bostadshus för adel) var Nicolai Eigtveds skapelse. När Christiansborg brann 1794 flyttade kungahuset in i de vackra barock-palatsen i typisk fransk stil. Det är här som den originella Dronning Margrethe och hennes temperamentsfulle prins Henrik bor och det är här som man kan se de berömda rödjackade vaktsoldaterna med sina höga björnskinnsmössor.

Den pampiga ryttarstatyn till minne av kung Frederik 5:e mitt på gårdsplanen utfördes av den franske skulptören Saly och avtäcktes 1771. Den anses (åtminstone av danskarna) vara en av världens finaste.
Statyn tog 17 år att utföra och den berömde Saly fick bara en bråkdel av det pris han begärt och han dog bitter några år senare.Den sinnesförvirrade kung Frederik söp ihjäl sig och hans son kung Christian var av samma kaliber och lät sin livläkare Struense sköta styret och the rest is history. Struense försökte reformera det ultrafeodala Danmark, införde tryckfrihet och andra rättigheter och gjorde drottningen med barn. Hovet gjorde motrevolt, avrättade Struense bestialiskt, landsförviste drottningen och beslagtog barnet hon fått med Struense. Drygt 200 år senare skrev den populäre svenske författaren Per Olov Enquist en roman om Struense; den blev en storsäljare på båda sidor av Sundet. Men det är en helt annan historia!
Danmarks kände "grå-målare" Hammershøj har förståss målat en tavla av ett av de grå palatsen i gråväder...

Från syd: Mitt på gården, respektive från Amailehaven. Kyrkan i bakgrunden är Marmorkirken (Frederikskirken).

BACK
HOME

Amalienborg (AoK)
Amalienborg (english)
Rojalistgodis