STRØGET 1
Mellan Rådhuspladsen och Nygade

Ett strög är helt enkel ett flanörstråk. Namnet Ströget har först på sista tiden börjat användas på kartor. Det är en sammanfattande benämning på stråket mellan Rådhuspladsen och Kongens Nytorv och omfattar:
Frederiksbergsgade, Ny-, Gammeltorv, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv och Østergade. Först på slutet av 1800-talet började man tala om Strøget ("strojjet" som det uttalas på danska), innan dess använde man det franska Routen.
Frederiksbergsgade mynnar ut i Rådhuspladsen.
Huset med det 55 m höga tornet i mynningen teckanades av arkitekt Vilhelm Fischer och byggdes 1902. Länge inrymde det Hotel Bristol, senare A-pressen.

 

Anton Rosen som ritade Rådhuspladsens andra hotell med högt torn, Palace Hotel är mästaren bakom denna jugend-krokan från 1906.
Det har haft skiftande öden, under nästan 40 år fanns här biograf, nu är det en känd klädkedja som har sin butik.
På 1970-talet tog porren helt över Strøget, men nu dominerar trevligare butiker och krogar.

 

I de många souvenirbutikerna finner man de märkligaste ting:

Vad sägs om en dalahäst målad i Royal Copenhagens (Kongelig Dansk Porcelænsfabrik) klassiska "muselmalet" porslinsmönter!

 

Gycklarens urgamla yrke lever i högsta välmåga!
Frederiksbergsgade mynnar ut i Gammeltorv/Nytorv. En gång två torg, skilda åt av ett rådhus. Gammeltorv är Københavns äldsta torg. Här finns den vackra fontänen Caritasbrønden som skapades redan 1603, vars övre del är nästan oförändrad. Men under årens lopp har sockeln höjts.

STRØGET 2 BACK HOME