STRØGET 2

Mellan Nygade och Kongens Nytorv


 

Gatan Vimmelskaftet har fått sitt namn efter det danska ordet för svängborr, då gatans form påminnde en smula om detta redskap. För mig är gatan evigt förknippad med min barndoms 60-tal, då Thorngrens Legetøj på Vimmelskaftet var ett givet mål vid varje besök i København. Tre våningar av idel leksaker av alla slag.

 


Finast av allt, var att här fanns plastmodellbyggsatser som man aldrig fann på andra ställen: Flygplan från tiden före Första Världskriget: Avro och Bleriot och Vickers Vimy från 1919 som genomförde den första transatlantiska nonstopflygningen - 8 år före Lindbergh. Hans Spirit of Saint Louis fanns förståss också.
Och så dessa fantastiska modeller av medeltida belägringsvapen: Ballista, katapult, tidig kanon, belägringstorn. Perfekta leksaker för en historie-freak som jag var redan då!
En annan skulle kanske ha kommit ihåg dockorna eller ångmaskinerna.

På Amagertorvs nordsida ligger Helligåndskirken från 1449.

På södra sidan av Amagertorv öppnade 1864 Wilhelm Øckenholt Larsen sin tobaksaffär i ett 1700-tals hus. W Ø Larsens tobaksaffär var Københavns äldsta och en av få kvarvarande med stort sortiment av pipor och alla slags tobaksvaror. Här fanns även ett fint pipmuseum. I samma hus föddes poeten och målaren Holger Drachmann 1846.

Februari 2005: W Ö Larsen lägger ner sin butik. En 140-årig epok går i graven
till stor sorg för alla pip- och cigarrvänner.

 

Efter att ha vuxit ifrån Thorngrens leksaksffär, blev detta min favoritbutik på Strøget.

Annars är Amagertorv mest känt för fontänen Storkespringvandet från 1894. Från början möttes den av folkliga protester och man tvingades skydda den bakom ett galler. Den uppmärksamme ser att fontänens "storkar" i själva verket är hägrar! Det pampiga jugendhuset till vänster byggdes ett par år senare och blev lika kontroversiellt.

 

 

Ett känt hus (ovan) är Borgmestergården från början av 1600-talet i holländsk renässans stil, den stil som brukar förknippas med "Christian firtal" (Christian 4:e). Huset bredvid är den berömda silversmeden Georg Jensen.

.Tornet som sticker upp bak husen ovan till vänster, tillhör Nikolaj Kirke.Den är från 1261. Men 1795 brann kyrkan, det var bara tornet, dock utan sin spira som klarade sig. Resten av kyrkan var ruiner som med tiden ersattes av slaktarbodar.
Här i sin fars slaktarbod tillbringade den även i Sverige kände skämttecknaren Robert Storm Petersen ("Storm P") sin barndom. Han tyckte det var för läskigt att slakta djur och han valde istället att teckna figurer som gjorde honom berömd, inte minst hans luffare Perikles som menar att Tuborg smakar bäst "Hvergang!".
Det fristående kyrktornet, utan spira, var länge utkikstorn för brandvakterna. Som så ofta i Danmark, dyker en pengastinn herre upp och beslutar att bekosta en ny spira till kyrkan 1909 och ett tiotal år senare är resten av kyrkan återuppbyggd. Men den kom aldrig mer att användas som kyrka. Ett tag var här stadsbibliotek och själv minns jag när Orlogsmuseet (marinmuseet) höll till i tornet. Kyrkan har även använts till konstutställningar, koncerter och cafè.

 

 

 


Gycklaren står invid Östergades utlopp i Amagertorv.
Till vänster ett funkishus från 1930-talet och strax till höger om det skymtar ett svart hus: Illums Bolighus. Det var en gång en fantastisk affär där "allt" fanns att köpa och det var vackert inrett.Inte minst julskyltningen var berömd. Men 1973 beslöt ägarna att byta ut det gamla huset mott et nytt på samma plats och Illums förlorade sin "själ". Bygget knäckte ägarnas ekonomi och fina Illums såldes.

Nedan: Strøget i December, men redan på Annandagen försvinner alla
julprydnader, för då tar Julen slut i Danmark! På uterserveringarna kan man värma sig med glögg eller vin eller en öl, gott i vinterkylan.

 På en gata näral Strøget har ett rivet 1700-talshus lämnat kvar sitt sorgliga ärr.

STRØGET 1 BACK HOME