CARLSBERG OG KIRKER PÅ VESTER

Carlsberg Bryggerier

Carlsbergbryggerierna i Valby grundades av J C Jacobsen 1847 och har sedan dess blivit en världssuccè, även om deras slogan "Probably the best beer in the World" är något överdriven. Såväl svenska Spendrups som Falcon är minst lika bra! Men Jacobsen var först med att brygga öl av "bayersk" typ, härav det danska slangordet för bira: Bajer. En öl som man dricker direkt ur flaskan, kallas håndbajer (handbärsa skulle väl vi säga).

Ovan till vänster: "Fyrtårnet" från 1883, ett portvaktstorn, möjligen ritat av själve J C Jacobsen själv. I mitten det berömda porttornet "Elefanttårnet", känt från Elefafantölsflaskorna. Det ritades av Carlsbergs "hovarkitekt" Vilhelm Dahlerup (som också ritat Carlbergs Glyptotek, "Glyptoteket" ett av Københavns mest kända museer - och som så mycket annat i Danmark, sponrat av Carlsbergsbryggerierna). Elefanttornet byggdes 1901. Det vackra "italienska" tornet till höger är säkert också av hans hand.

Ovan: Den ena av elefanterna i Elefanttårnet. På bilderna ser man aldrig att elefanternas sidor bär stora hakkors. Innan nazismen gjorde hakkorset till en omöjlig symbol, var det flitigt använt, oftast symboliserande det nordiska - även om hakkorset förekommit i olika kulturer runt hela orden.

"Gærtårnet" (Jästtornet)till höger är för portvakten och från 1905. För den som tycker om vanvettig arkitektur, är Carlsberg Bryggerierna rena himmelriket. Här blandas muslimska ornament med italiensk renässans på ett sätt som borde göra Dansk Folkeparti hysteriskt, men som gläder oss andra.
Det är lätt att hitta hit: Vägen till Zoologisk och Frederiksbergs Have heter Vesterbrogade. Precis där dessa "haver" börjar, tar man till vänster på Pile Allè, längs den vackra pareken Søndermarken. Efter några hundra meter ser man en massa galna hus, där är det! Här byter gatan namn till Valby Langgade och viker av mot sydväst. Fortsätter man några hundra meter ditåt kommer man till Jesuskirken.

JESUSKIRKEN & KRISTKIRKEN & ELIASKIRKEN

JESUSKIRKEN

Efter att ha besökt Carlsbergs Bryggeri fortsätter man några hundra meter åt sydväst på Valby Langgade och här ser man en märklig kyrka.
Carlsbergbryggeriernas ägare, Ottilia och Carl Jacobsen bad sin "hovarkitekt" Dahlerup, att rita en kyrka som skulle överträffa alla andra, Dahlerup ritade en kyrka av klassisk basilikatyp, men överdådligt utsmyckad med gyllene mosaiker och marmor och ädla träslag. Till kyrkan hör ett fristående klocktorn (sk. kampanil) som har hakkors som ornament - det var långt innan nazismen och "pryder" även Dahlerups Elefanttorn i Carlsbergs Bryggeri. En lustig detalj på kampanilens ena hörn är en förgylld ängel som står under ett paraplyliknande skydd.
Under kyrkans kor, finns bryggerifamiljens egen gravkrypta.
Detta är ett bevis så gott som något på ölfabrikantens renässans-furstliga makt!
Kyrkan stod klar efter sju år, 1891.


 

KRISTKIRKEN

Där Istedgade slutar i Enghaveplads ligger Kristkirken som stod klar år 1900. Den ritades av Valdemar Koch. Den påminner en del om Jesuskirken, men här står kampanilen fast i kyrkan.
Den är byggd i kalksten med glaserade gröna detaljer.

ELIASKIRKEN

När man fortsätter Vesterbrogade från Järnvägsstationen mot Frederiksberg och Zoo, passerar man Vesterbro Torv. Inklämd bland de övriga husen ligger denna kyrka. Den stora entrè-trappan är det enda som avskiljer kyrkan från den omgivande bebyggelsen. Kyrkan är ritad av en av Københavns stora arkitekter, Martin Nyrop och stod klar 1908.

Back
Home