KULTUREN Kulturhistoriska Museet

1882 beslöt sig ett gäng studenter att rädda en del av den allmogekultur som hotades av indsutrialismen. Det kom att växa ut till ett friluftsmuseum med stadskvarter och allmogehus. Men till skillnad mot det samtida Skansen i Stockholm, strävade museets grundare, Georg Karlin, att visa föremål från hela världen. I samma veva fick han upp ögonen för det enorma material som vilar under Lunds gator och hus. Det har lett till att Lund är en av Europas bäst arkeologiskt dokumenterade städer!

Ovan:Ttv.: Thomanderska huset, Helsingborg-Halmstadhuset, Borgarhuset. I mitten: Huvudbyggnaden Vita Huset. även kallad Bonnapinan.
Th. Schlyterska huset, Wahlbomska huset, Thomanderska huset.

Ovan: Tv: Dekanhuset. I mitten; Herrehuset, Dekanhuset och Västra Vrams Prästgård.
Ovan: Tv. Lindforska huset vid Adelgatan, byggt ca 1750 och nu en del av Kulturen. , Dekanhuset. Ursprungligen stod detta hus på Lilla Gråbrödersgatan. 1908 flyttades det som var kvar av huset till Kulturen och restaurerades på ett något tvivelaktigt sätt. Ursprungligen byggdes huset på 1200-talet och byggdes till under 1400 och 1500-talen. Endast en tredjedel av huset är bevarat; En mycket liten del från 1200-talet och en något större del från 1400-talet. I mitten: Textilhallen och Vita Huset. Th: Blekingsekan - en av många mindre båtar på museet.
Ovan: Bosemålatorpet (en gång kallad Soldatttorpet och placerat vid dammen) och Blekingegården.
Ovan: Blekingegården och Måketorpsboden.

 

LÄNKAR
Back
Mera kulturen
Min sida om Östarp

Kulturens Hemsida
Skansen
Den Gamle By

LÄS

Claes Wahlöö:
Vägledning till Kulturen Lund och Östarp Drottens arkeologiska museum Tegnérmuseet Borgeby slott Bosjöklosters mölla (Lund 2003)