Lilla Tvärgatan,Bankgatan, Råbygatan, Skolgatan.

Lilla Tvärgatan (östra delen, gården):Hus från mitten av 1800-talet , 1938 tillkom en bensinmack.

2001 revs huset med macken (som låg på Bankgatan) och ersattes av ett nytt i gammal stil som till samman med husen ovan kom att bli det 2003 öppnade Lilla Hotellet.

Bankgatan (nedan): Detta lilla hus inrymde länge en spelhall med flipperspel, men var säkert en del av ovannämnda bensinmack.

Ungefär mitt emot detta hus ligger sedan 2002 Lindelöfs.

Råbygatan:

Nedan: Vårfruskolan, sedd från busstorget (foto: Erik Lundgren). Från början ett ganska litet skolhus från 1868. 1904 tillkom den södra delen. Skarven mellan de båda byggnaderna är nästan omöjlig att se. Själv var jag elev här på 1960-talet och minns att vi alla var livrädda för den store gamle läraren Borglund. Alla minns vi hans skalliga huvud med indianansprofil och hans stora grå hatt och hur han trots hög ålder alltid cyklade fort utan att tappa sin värdiga hållning. I slutet av -50-talet var en av Sveriges populäraste serietecknare, Cecila Torudd ("Ensamma Mamman") elev här, något som hon skildrat i en självbiografisk serie.

Snett emot Vårfruskolan fanns förr den lilla katolska St. Thomas församling. Här verkade den kände abbèn Michel de Paillerets. Jag minns denne milde, kloke och humoristiske gubbe som en av ytterst få kristna som gjort ett starkt intryck på mig. Jag vill minnas att han dog vid skiftet 2002/2003. Numera finns församlingen i en modern kyrka på (passande nog!) Stora Tomegatan. Den gatan fick sitt namn efter St. Thomas kyrka som fanns där under medeltiden!

Nedan: Bakgård på Råbygatan.

Nedan: Skolgatan.Jugendhus.

BACK