VESTVOLDEN 3

Under första världskriget bemannades fästningen av 65 tusen man! Som dock slapp att möta den lede tysken. Efter det kriget las fästningen ner, redan föråldrad!
Dannevirke som började bygggas tvärs över Sønderjylland mer än tusen år tidigare, användes så sent som i kriget 1864! Det var ett krig som slutade med att de södra delarna av Jylland, inklusive Dannevirke, blev tyska.

Ännu en bild av en kaponjär där den ligger mitt i vallgraven, varifrån den lede fienden kunde beskjutas.
Till vänster: Utsikt från kaponjär-tak över vallgraven som genom ett fiffigt sluss-system kunde lägga elar av området helt under vatten.

'

 

Vallgraven med kaponjär i bakgrunden.

Tänk att ruiner av betong kan vara så vackra!

 

Graffiti sysslade redan de gamla pompejianerna med för 2000 år sedan. Varför skulle nutidens unga vara sämre?

Krudtuglen där Frederikssundsvej korsar vallens nordliga del. Bra ställe att käka Pandekage med oksekød og brun sovs, innan man cyklar sista biten in mot Utterslev Mose med dess rika fågel-liv.
Jag måste få med en bild av min gamla danska faskinkniv. Faskinkniven användes av de tapre landsoldater till att hugga knippen av vidjor (sk. faskiner) som man kunde fläta korgar av som man fyllde med jord . Det var sandsäckarnas föregångare och fungerade som provisoriska skyttevärn. Faskinkniven var lika stor som ett svärd och var säkert effektiv i närkamper mot den lede tysken.
Dengang jeg drog af sted,
dengang jeg drog af sted,
min pige ville med,
ja, min pige ville med.
Det kan du ej, min ven,
jeg går i krigen hen,
og hvis jeg ikke falder, kommer jeg nok hjem igen.
Ja, var der ingen fare, så blev jeg her hos dig,
men alle Danmarks piger, de stole nu på mig.
Og derfor vil jeg slås som tapper landsoldat.
Hurra, hurra, hurra!
Sången till vänster (bara första versen här) hörde jag ofta i min danska barndom. Den skrevs efter den första danska segern i det dansk-tyska krig som började 1848 och som pågick i tre år.
Man kan börja cyklingen på Vestvolden ända nere vid Avedøre. Men det går bra att börja i mitten och cykla norrut. Ta i så fall S-toget (cykel kostar en tia att ta med) till Glostrup eller Brøndbyøster. Vestvolden ligger intill Motorring 3 (E 47, E 55) som ju är en fortsättning på Öresundsbron.
Vestvolden slutar i Utterslev Mose som är en stor sjö med rikt fågelliv. Fortsätter man sedan Pilesvinget-Mosesvinget, hamnar mani Bispebjerg med den fanstastiska Grundtvigs Kirke (en 1900-talskyrka som är större än Lunds domkyrka) och med den vackra Bispebjergs Kirkegård.

LÄNKAR:

Vestvolden 1
Vestvolden2
Back
HomeVestvolden, Wikipedia
Vestvolden. Københavns befæstning Vestvoldens Historie
Garderhøjfortet (n.o. om Vestvolden)
Dansk Militærhistorie