VESTERBROGADE

Frihedsstøtten

Stavnsbåndet var en lag som innebar att de livegna manliga danska bönderna i arbetsför ålder inte fick lämna det gods där de blivit födda. Efter 55 år avskaffades Stavnsbåndet 1788.
1792 restes en 20 meter hög obelisk, Frihedsstøtten, till minne av detta. 1999 ersattes den vittrade pelaren med en nyhuggen kopia.
Støtten stod utanför västra stadsvallen och står ännu kvar på nästan samma ställe. Staden har vuxit sedan dess, nu står stöttan mitt i den brusande Vesterbrogade.

Den ständigt närvarande N F S Grundtvig skrev 1844:


"Der står en sten på Vesterbro
Det er en Æres-Støtte
For Hjærtet, som Konge bo
Vor Bondens Lænker blødte"


DSB-symbolen på

Hotel Astoria ,


speglar sig i Cafè Cosmopol.
Även baksidan av Hotel Astoria är intressant. Detta extremt smala funkishus byggdes 1935. Rummen är i gammal fin stil.

Plaza Library Bar

Bernstorffsgade 4 alldeles i närheten är en underbar pärla. Dess bar räknas till en av de finaste med en salong i engelsk klubbstil, där man kan ta en bok ur hyllan och läsa medan man smuttar på en kaffe och en konjak.

Ingången till baren är till vänster.

Vesterbrogade mot Rådhuspladen. Till vänster Arne Jacobsens berömda SAS-hotell.

På Vesterbrogade finns även det fina stadsmuseet Københavns Bymuseum och många "invandrarbutiker".

Inne i en gränd vid Veterbro Torv finns den berömda Det Ny Teater .

Om du fortsätter Vesterbrogade några kilometer västerut tills den övergår i Roskildevej och sen knegar du upp för backen, kommer du till Zoo.

Ovan: Denna byggnad kallas Rexhuset. Rex var ett ersättningsmedel för kaffe under andra världskriget, säkert gjort på cikoria.Många blev så vana vid cikoria, att de även efter att kaffet åter kunde införas, fortsatte att dricka det. . Den finns i hörnet Vesterbrogade - H C Andersen Boulevard.


Gjæstgiveriet Sorte Hest byggdes redan 1771. Utanför Vesterport (som låg där Nulpunktstenen på Rådhuspladsen idag står) låg flera gästgiverier där de som inte hann komma in i staden innan stadsporten stängdes för dagen, kunde övernatta.
Under det stormiga 1980-talet var huset under 4 år ockuperat av BZ-ere (= maskerade, ofta voldsamma, demonstranter) . Huset hotades därefter av rivning.
Idag är det ett omtyckt musikcafè.
Sorte Hest 1 Sorte Hest 2